Rastriya Chiya tatha Coffee रास्ट्रीय चिया तथा कफी बिकाश बोर्ड

Rastriya Chiya tatha Coffee रास्ट्रीय चिया तथा कफी बिकाश बोर्ड

Computer operator MCQ old set Blogs

लोक सेवा आयोग

रास्ट्रीय चिया तथा कफी बिकाश बोर्ड

Section “A” : Objective

Multiple Choice

50×1-50 Marks

1. Rounding errors can occur .

A) when you use multiplication, division or exponentiation in a formula

B) when you use addition and subtraction in a formula

C) because Excel uses hidden decimal places in computation

D) when you show the results of formulas with different decimal places than the

calculated results

Correct Answer: A) when you use multiplication, division or exponentiation in a formula

2. What is the shortcut key to hide entire row?

C) CTRL+9

A) CTRL+H

B) CTRL+R

D) CTRL+-

Correct Answer: C) CTRL+9

3.  In a computer element which is not a part of chart?

A) plot area

B) fill handler

C) series

D) chart area

Correct Answer: B) fill handler

4. A. enables you to view data from a table based on a specific criterion.

A) form

B) query

C) macro

D) report

Correct Answer: B) query

5. What are the basic elements of a form or a report?

A) Control

B) Object

C) Windows

D)Properties

Correct Answer: A) Control

6. How can you create a uniform appearance by adding a background image to all slides?

A) Create a template

B) Edit the slide master

C) Use the autocorrect wizard

D) All of the above

Correct Answer: B) Edit the slide master

7. If you want to print slides without color and background, which option do you select?

A) Grayscale

B) Pure black and white

C) Black

D) White

Correct Answer: B) Pure black and white

8. <title>………. .</itle> is included inside:

A) <body> </body>

B) <head> </head>

C) <div> </div>

D) None of the above

Correct Answer: B)

9. An alternative of JavaScript on windows platform is.

A) VBScript

B) ASP.Net

C) JSP

D) AJAX

Correct Answer: A) VBScript

10. When was the latest IT policy introduced in Nepal?

A) B.S. 2060

B) B.S. 2064

C) B.S. 2072

D) B.S. 2075

Correct Answer: C) B.S. 2072

11. According to the Constitution of Nepal, the President shall be elected by an electoral

college composed of …..

A) the members of the Federal Parliament and of the State Assemblies

B) the members of the Federal Parliament

C) the members of the State Assemblies

D) the members of the Federal Parliament, the State Assemblies and the local

government representative

Correct Answer: B) the members of the Federal Parliament

12. What is the tenure of Executive Director of National Tea and Coffee Development Board as per National Tea and Coffee Development Board Act, 2049?

A) 4 years

B) 5 years

C) 6 years

D) 3 years

Correct Answer: Not mentioned

13. राष्ट्रिय चिया नीति, २०५७ अनुसार आगामी १० वर्षमा कूल चियाको उत्पादन कति के.जी. पुऱ्याउने

लक्ष्य लिईएको छ ?

A) ४६१११००० के.जी

B) ५६१११०० के.जी.

C) ४४१११०० के.जी.

D) ५५५१११०० के.जी.

Correct Answer: Not mentioned

14. One of the goals of the National Tea Policy, 2057 with respect to the production of

orthodox tea is to increase the production of orthodox tea up to …. of total tea

production.

A) 50%

B) 45%

C) 65%

Correct Answer: Not mentioned

15. How many parts are there in the constitution of Nepal?

A) 5

B) 15

C) 35

D) 75%

D) 45

Correct Answer: Not mentioned

16. There is no need of cost estimate for purchasing amount up to Rs……. as per Public

Procurement Act, 2063.

A) 1 lakh

B) 2 lakh

C) 3 lakh

D) 4 lakh

Correct Answer: Not mentioned

17. राष्ट्रिय कफी नीति, २०६० अनुसार निर्यात हुने दाना कफीमा एक पटकमा अधिकतम

मूल्यसम्मको परिमाण निर्यात गर्दा एल.सी. खोल्नु पर्दैन ?

A) 30,000 USD

B) 20,000 USD

C) 10,000 USD

D) 40,000 USD

Correct Answer: Not mentioned

18. Measurement of things such as finger prints and retinal scan used for security access is

called …..

A) bio metrics

C) computer security

B) bio measurement

D) smart weapon machinery

Correct Answer: A) bio metrics

19……. unit is the part of a computer that coordinates all of its functions.

A) Input

B) Control

C) Arithmetic logic

D) Output

Correct Answer: B) Control

20. A video consists of a sequence of

A) frames

B) packets

C) signals

D) pulses

Correct Answer: A) frames

21. For each instruction in program memory, the CPU goes through a …..

A) decode-fetch-execute sequence

B) execute-store-decode sequence

C) fetch-decode-execute sequence

D) fetch-execute-decode sequence

Correct Answer: C) fetch-decode-execute sequence

22. What do you call the rules of a programming language?

A) Procedures

B) Login

C) Assembly

D) Syntax

Correct Answer: D) Syntax

23. Where is firmware stored in?

A) Random Access Memory

B) Auxiliary Memory

C) Read Only Memory

D) Cache Memory

Correct Answer: C) Read Only Memory

24. What could cause a fixed disk error?

A) No-CD installed

C) Slow processor

B) Bad RAM

D) Incorrect CMOS settings

Correct Answer: D) Incorrect CMOS settings

25. Computer virus is a software program which has the essential ability to …..

A) clone itself

B) damage programs

C) damage data

D) hide itself

Correct Answer: A) clone itself

26. JPEG may be expanded as …..

A) Joint photographic Exports Group

B) Joint Physical Experts Group

C) Joint Physical Exports Group

D) Joint Photographic Experts Group

27. The output of binary addition 1+1+1 is

Correct Answer: D) Joint Photographic Experts Group

A) 10

B) 11

C) 111

D) 110

Correct Answer: B) 11

28. Which of the following controls the manner of interaction between the user and the

operating system?

A) Language translator

C) User interface

B) Platform

D) Screen saver

Correct Answer: C) User interface

29. The most important features of Microsoft Windows program is.

A) Windows

B) Pull down menus

C) Icons

D) All of the above

Correct Answer: D) All of the above

30. Which file is the batch file that is read while booting a computer?

A) Autoexec.bat

C) Autoexecutive.bat

B) Auto-batch

D) Auto.bat

Correct Answer: A) Autoexec.bat

31. We can change the name of a User Account from the …..

A) Tool Panel

B) Control Board

C) Code Panel

D) Control Panel

Correct Answer: D) Control Panel

32. With ………..type of memory, large programs are divided into parts and the parts are stored on a secondary device, usually a hard disk.

A) Cache

B) Extended

C) Virtual

D) Flash

Correct Answer: C) Virtual

33. Which of the following is system tool?

A) File

B) Control Panel

C) Character Map

D) Restore

Correct Answer: C) Character Map

34. In MS-Word, the key F12 opens a ……

A) Save as dialog box

C) Save dialog box

B) Open dialog box

D) Close dialog box

Correct Answer: A) Save as dialog box

35. What is place to the left of horizontal zoom scroll bar?

A) Tab buttons

B) Split buttons

C) Indicators

D) View buttons

Correct Answer: D) View buttons

36. Which of the following is not an essential function of a word processing software Package?

A) Formatting

B) Editing

C) Saving

D) Indexing

Correct Answer: D) Indexing

37. To autofit the width of column …..

A) double click the left border of column

C) double click the column header

B) double click the right border of column

D) all of the above

Correct Answer: B) double click the right border of column

38. MS-Word automatically moves the text to the next line when it reaches the right edge

of the screen and is called …..

A) Carriage return

B) Enter

C) Word wrap

D) None of the above

Correct Answer: C) Word wrap

39. The process of removing unwanted part of an image is called …..

A) Hiding

B) Bordering

C) Cropping

D) Cutting

Correct Answer: C) Cropping

40. The indicator on the screen that shows where things will happen next is called

A) arrow key

B) control key

C) cursor

D) shift key

Correct Answer: C) cursor

41. Superscript, subscript, outline, emboss, engrave are known as …..

A) font style

B) font effects

C) word art

D) text effects

Correct Answer: B) font effects

42. Which enables you to move directly to specific location in a document?

A) Subdocuments

B) Bookmarks

C) Cross-references

D) Outlines

Correct Answer: B) Bookmarks

43. Where can you change the vertical alignment?

A) Paragraph dialog box

C) Page setup dialog box

B) Formatting toolbar

D) Standard toolbar

Correct Answer: C) Page setup dialog box

44. You want to track the progress of the stock market on a daily basis. Which type of chart

would be better?

A) Pie chart

B) Row chart

C) Line chart

D) Column chart

Correct Answer: C) Line chart

45. An entry in a spreadsheet cell representing wages on test scores is most likely a ……

A) label

B) value

C) formula

D) calculation

Correct Answer: B) value

46. In Excel, what is Data Series?

A) A type of chart

B) A cell reference

C) A collection of related data

D) A division of results

Correct Answer: C) A collection of related data

47. You can use the formula palette to…..

A) format cells containing numbers

B) create and edit formulas containing functions

C) entered assumptions data

D) copy a range of cells

Correct Answer: B) create and edit formulas containing functions

48. Which function is used to find out how many numeric entries there?

A) NUM

B) COUNT

C) SUM

D) CHKNUM

Correct Answer: B) COUNT

49. The character used to centre a label in a cell is

A) L

B) “

C) ^

D) I

Correct Answer: C) ^

50. Excel displays the current cell address in the …….

A) formula bar

B) status bar

C) name box

D) title bar

Correct Answer: C) name box

Section “B”: Subjective

50 Marks

1. What is an Operating System? Explain in detail the functions of an Operating System.2+8=10

2. Define word processing. List out the elements of word processing environment and explain their function. What do you mean by Mail Merge? List out the steps in order to execute Mail Merge.

3. What is DBMS? Explain advantages and disadvantages of DBMS.

4. Answer the following:

a) Write down at least five goals set by the ICT Policy, 2015.

b) What are the duties of a citizen as per the Constitution of Nepal?

5. What are the uses of power point presentation? What are the various types of lists in HTML? Explain them with examples. Also show how the lists can be nested. 2+5+3=10

– The End –

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *